niedziela, 17 lutego 2013

Pączki ziemniaczano-dyniowe - przepis

Przepis na takie pączki znalazłam w internecie. Są one autorstwa p. Grażyny Jędrzejewskiej z Tłuchowa i zajęły II miejsce w 2011 roku w konkursie „Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw”

Poniżej przedstawiam oryginalny przepis:

1 kg ugotowanych lekko osolonych ziemniaków
1 kg mąki
10 dag drożdży piekarskich
1 aromat
1 kostka margaryny
8 jaj
1/4 szklanki cukru
1 słoik przecieru z dyni
2 łyżeczki spirytusu
konfitura lub dżem
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować, zmielić. Do ciepłych ziemniaków dodać drożdże, dobrze wyrobić, następnie dodać jaja ubite z cukrem na puszystą masę. Wyrabiając masę, dokładać po kolei: aromat, spirytus, mąkę, na koniec dolać stopniowo rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Do wyrobionego ciasta dodać przecier dyniowy. Bezpośrednio po wyrobieniu formować pączki, wkładając nadzienie z konfitury domowej lub dżemu. Kłaść na rozgrzany tłuszcz. Upieczone odsączyć na ręcznikach papierowych, obsypać cukrem pudrem lub polukrować.

A teraz moje uwagi:
  1. Ziemniaki ostudzić i dopiero zmielić lub przepuścić przez praskę- bo w ubiegłym roku gorące zmiksowałam i miałam rzadkie ziemniaki (a może przyczyną było miksowanie w thermomixie).
  2. Jeden słoik - jaki? Ja dodałam taki w którym było ok. 400 g przecieru.
  3. Nic nie pisze czy ciasto ma rosnąć - ja zostawiłam aby podwoiło swoją objętość, rośnie szybko.
  4. Moje ciasto nie nadawało się, aby formować rękami pączki, bo było trochę rzadkie, więc łyżką uprzednio namoczoną w wodzie nabierałam ciasto i dawałam  na rozgrzany tłuszcz (w tym roku smażyłam na smalcu). Na początku pączki wychodziły niezgrabne takie "rozlazłe", ale potem ciasto, które wypływało z łyżki mokrymi palcami dawałam na górę tak, żeby kształt przypominał pączka. 
  5. Najlepiej nie nabierać dużo ciasta na łyżkę, aby upiekły się dobrze i nie spaliły się.
  6. Dżemu też nie dawałam do środka ze względu na gęstość ciasta. Kiedyś piekłam normalne pączki z dżemem, ale nie wyszły dobrze, bo dżem wypłynął do tłuszczu - źle sklejone były pączki.
  7. Takie pączki są wilgotne, bardzo miękkie i mają piękny żółty kolor dzięki dyni i są również bardzo dobre na drugi dzień.

3 komentarze:

  1. Dziekuję bardzo za przepisik, na pewno wypróbuję :) Tylko muszę przepisać do swojego kajeciku kuchennego, co własnie czynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepisik,jednak nie wiem czy jaja dodajemy w całośći czy tylko żółtka,bo do tradycyjnych pączków dodaje się żółtka utarte z cukrem.Myślę też że gęstość pączków(ciasta) w dużej mierze zależy od jakości mąki i zawartego w niej glutenu.wypróbuję i dam znać na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie już nie pamiętam jak było z tymi jajkami - chyba dawałam całe, bo tak było napisane (jajka a nie żółtka). A może faktycznie daje się tylko żółtka? I wówczas ciasto nie będzie takie rzadkie? Czekam więc na informację czy pączki udały się!

      Usuń

Dziękuję za komentarz!