Dziś trochę z innej beczki, a mianowicie nie aniołki tylko trochę o soku dyniowym. Weekend pracowity, bo trzeba było przetworzyć dynię (oczywiście z własnego ogrodu). Robiłam sok: dynia, jabłko i pomarańcze. Wyszło z ok.20 litrów soku z 5 kg dyni.
Oto przepis na thermomix:
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1,5 kg jabłek
- 2 pomarańcze
- 300 g cukru
- 2,5 litra wody
Wykonanie:
- Dynie, jabłka pomarańcze obieramy.
- Do naczynia Thermomix wlewamy 1 l. wody i na przystawkę Varoma dajemy pokrojoną dynię. Parujemy dynię czas 20 min./Varoma/obr. 1. Po tym czasie do wody dajemy rozparowaną dynię i miksujemy czas 1 min/obr. 9 ( można podzielić na dwie porcje do miksowania). Całość przelewamy do garnka
- Dokładnie to samo robimy z jabłkami – wlewamy litr wody, na przystawce umieszczamy obrane i pokrojone jabłka. Zmiksowaną całość wlewamy do garnka z przecierem dyniowym.
- Obrane pomarańcze, pozbawione pestek dajemy do naczynia Thermomix, dajemy cukier i mieszamy czas 1 min/obr.9. Następnie dodajemy 500 g wody i gotujemy czas 10 min/temp. 100 stopni/obr.2. Następnie miksujemy ponownie czas 1 min/obr.9. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka z dynią i jabłkami.
- Całość wymieszać i gorący sok wlewać do butelek. Dla pewności pasteryzowałam 5 min.
- Nie trzeba mieć thermomixu, aby zrobić sok. Wystarczy gotować na parze i zmiksować. Pierwszy rzut robiłam w thermomixie, dynię pokroiłam w drobniutką kostkę nastawiłam czas na 20 min (wodę wlałam wrzącą) to część była jednak twarda. Lepiej sprawdził się garnek sito czas 20 min wystarczający.
- Pierwszy raz jak robiłam (to było wcześniej) dałam cukru tyle ile było w przepisie-wrażenia dla mnie za słodkie-jabłka były słodkie i pomarańcza też. Teraz dałam 200g cukru przy kwaskowatych jabłkach i pomarańczach; 250g cukru przy pomarańczy i 1/2 cytrynie.
- Kolor soku piękny słoneczny przypominający lato!
Pozdrawiam wszystkich czytających i życzę miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!